Ugrás a tartalomra

Kik vagyunk

Rólunk

Gregersen Gudbrand 1840-ben alapította cégét, a legnagyobb budapesti beruházásokon szerepelt, Keleti pályaudvar, Operaház építésben vett részt, valamint számos vasút és hídépítésben volt meghatározó szerepe.

1998-ban megalakult a Bolla és Gregersen cég, mely névben és elkötelezettségben hasonló kíván lenni elődjéhez, a megbízhatóság, pontosság, szakszerűség, partnerség elveiben.

Indulásunk óta nem határoztunk meg preferenciákat, ezért magán és közösségi épületek, lakó-kereskedelmi-ipari épületek tervezésével is foglalkozunk, az első gondolattól a befejezésig , generál tervezőként.

Összeszokott társtervező háttérrel veszünk részt a folyamatban.

Csapat

Irodánk létszáma 8 fő építész. A 25-55 év közötti kor, az 1-30 éves szakmai tapasztalat és lelkesedés, a szokott és szokatlan megoldások helyes keverékét eredményezi.

Gregersen Gudbrand

1847-ben érkezett Pest-Budára, ahol a vasútépítkezésbe kapcsolódott be. Nem sokkal később ő építhette meg a Vág völgyében a vasúti hidat. Az 1848-as forradalom nagy hatással volt rá, így önkéntesnek jelentkezett a IV. mérnökcsapatba, ahol utásztisztként szolgált. Paksnál harminchat óra alatt épített fel egy pontonhidat. A szabadságharc leverése után Olaszországba menekült, ahonnan 1851-ben tért vissza. 1888-ban bejegyeztette saját cégét (Gregersen G. és Fiai Építő Vállalat), ami egy 1865 óta működő cégen alapult. Híd- és vasútépítéssel foglalkoztak, Magyarországon számtalan vasútvonal, pályaudvar és vasúti híd megépítése fűződik a nevükhöz, pl. az 1861-ben megnyílt Buda–Nagykanizsa vasútvonal, a budai indóház vagy nagykanizsai és székesfehérvári pályaudvar fogadócsarnokai. Ő építette a komáromi Erzsébet hidat. Az 1857-ben átadott szolnoki vasúti hidat, Magyarország leghosszabb vasúti fahídját is az ő cége készítette. Ezt 1889-ben acélszerkezetűre cserélték le, mely építkezést szintén a Gregersen-építővállalat végzett. Emellett ácsmunkákkal is foglalkozott, az 1875-ben elkészült Nemzeti Színház asztalos- és ácsmunkáit is az ő irányításával végezték, akárcsak az Országház és a Szépművészeti Múzeum hasonló munkáit. Az 1879-es szegedi nagy árvíz után cége is részt vett a város újjáépítésében. Az ott végzett munkájáért nemesi címet kapott, valamint a Ferenc József-rend kitüntetettje lett.

Kik vagyunk

Bolla Ákos

Bolla Ákos

tulajdonos, építész-vezető tervező

Farsang Zsolt

Farsang Zsolt

építész

Baranyai Balázs

Baranyai Balázs

építész

Kiss István

Kiss István

építész

Bódi Dorottya

Bódi Dorottya

építész

Poós Tamara

Poós Tamara

építész

építész

Krizsán Gergely

építész

építész

Mirzayhakmaty Negar

építész